Ondernemer & Compagnon

Stel er gebeurt iets onverhoopt en uw compagnon komt te overlijden. Dit kan flinke financiële gevolgen hebben voor uw onderneming. Daarnaast wilt u ook de continuïteit van uw onderneming waarborgen. Waar moet u namelijk allemaal op letten? Van der Laan Assuradeuren B.V. helpt u graag met een compagnonsverzekering.

Overname aandeel van overleden compagnon:

Waarschijnlijk heeft u onderling afspraken gemaakt met uw compagnon voor het geval één van u komt te overlijden. In een overnamebeding is overeengekomen dat de overgebleven compagnon(s) het recht hebben om het aandeel van de overleden compagnon over te nemen van de nabestaanden. Op deze manier wordt de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd en wordt er ook voorkomen dat nabestaanden van de overleden compagnon zich met de bedrijfsvoering gaan bezighouden.

Uitkopen van erfgenamen:

Het kan voorkomen dat het bedrag wat nodig is om de erfgenamen van de overleden compagnon uit te kopen niet uit het bedrijf kan worden gehaald. Dit is het geval wanneer het geld vastzit in zaken zoals onroerend goed, inventaris of machines. Indien de bank geen financiering wil verstrekken dan kan dit financiële problemen met zich meebrengen.

Wat dekt de compagnonsverzekering:

Het overlijden van een compagnon kan veel negatieve gevolgen hebben zoals: het wegvallen van kennis, werkzaamheden of een netwerk. Om continuïteit van het bedrijf te waarborgen kan er een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Bij overlijden van een compagnon wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan de overgebleven compagnon(s). Hiermee kan het aandeel van de overleden compagnon worden teruggekocht van de nabestaanden. 

Erfbelasting:

Om ongewenste fiscale verrassingen te voorkomen is het belangrijk dat de verzekering op correcte wijze wordt opgezet. De optimale structuur van de polis is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming.

V.O.F. of Maatschap:

Ondernemers die deelnemen aan een V.O.F. of maatschap worden beschouwd als ondernemers voor de inkomstenbelasting. Deze ondernemers sluiten de compagnonsverzekering privé af (box 3). De premie is niet aftrekbaar en de uitkering is onbelast.

Om heffing van erfbelasting te voorkomen kunnen de verzekeringen kruislings worden afgesloten. De polisredactie is dan als volgt.

Verzekeringsnemer:

Compagnon 1

Verzekerde:

Compagnon 2

Begunstigde:

Compagnon 1

 

Indien er meerdere compagnons zijn dan kunnen de polissen op de volgende manier worden ingericht:

Compagnon 1&2

Verzekering op het leven van compagnon 3

Compagnon 1&3

Verzekering op het leven van compagnon 2

Compagnon 2&3

Verzekering op het leven van compagnon 1

 

Besloten vennootschap:

Bij een B.V. wordt de overlijdensrisicoverzekering door de B.V. of door overige aandeelhouders in privé afgesloten.

 

Verzekering door de BV sluiten:

Verzekering privé sluiten:

Voordelen

De uitkering wordt direct naar de BV overgemaakt.

Uitkering is onbelast.

 

Premies zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Flexibel in besteding uitkering.

Nadelen

De uitkering valt in het resultaat van de onderneming.

 

 

Er moet dividendbelasting betaald worden wanneer er kapitaal uit de onderneming wordt gehaald.

 

 

Om het effect van de belastingheffing op te vangen moet er een hoger bedrag verzekerd worden.

 

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op en laat u adviseren!

Cookie instellingen